Kill-kör på Thoren Framtid i Växjö

Thoren Framtid i Växjö startade förra våren en sångkör för killarna i åk.9, vi ville lära oss mer och tog kontakt med Markus Thorssell som arbetar som musiklärare på skolan i Växjö och tog initiativet att starta kören.

Hur länge har ni haft kören?
– Vi började förra våren då jag insåg att det var många killar som hade bra röster, så jag samlade ihop dem och sa att jag hade en bra idé. Då var de skeptiska och ville absolut inte sjunga men med lite mutning av glass och annat så ändrade de sig. De började även tycka att det var kul när de fick sjunga Ryska Nationalsången vilket var en riktig hit, den är ju känd för många inom hockeyn. Då var det ca 22 stycken med. Det är bara åk 9 som är med i nuläget, kanske blir det ändring på det längre fram.

Hur många är det som är med i år? 
– I år är det ca 30 stycken, så det är rätt många.

Har intresset ökat efter att ni startade?
– Jag skulle säga att det ökat lite, i år har tre stycken faktiskt kommit till efter och frågat om de får vara med.

Finns det fler kill-körer i området? 
– Jag tror inte det finns någon sådan här kill-kör i hela södra Sverige på högstadiet. Vi är unika! Jag har i alla fall kollat med mina kollegor och de har inget som är som detta!

Vem var det som tog initiativ att starta kören?
– Jag då jag insåg att det var många killar som sjöng bra men inte visade upp detta. Jag försöker visa på en positiv bild där man visar att sång är coolt och att man kan kombinera detta med andra idrotter och ”machosporter” som de här killarna håller på med, och att det även kan hjälpa dem bli bättre på idrott och även känna sig mer trygga i sig själva. Titta på Östersunds fotbollsklubb, de har blandat in kultur och fått fina resultat.

Tror du att vi kommer få se fler körer med killar nu när ni har tagit initiativet att starta en?
– Det är svårt att säga, årskullarna går lite upp och ner och det måste finnas ett intresse från dem också även om jag är drivande i frågan. Jag tror det krävs ett stort engagemang och kunnande om rösten och hur man ska lägga upp undervisningen för att det ska funka. Man får inte glömma bort att många har just gått igenom eller är i målbrottet och då behöver man vara lyhörd och veta vilka tonarter som passar och hur man ska ”leka fram” rätt toner med dem.

Hur ofta tränar ni?
– Ca en gång i veckan eller varannan vecka.

Har ni några uppträdanden inplanerade?
– Det stora målet är skolavslutningen med 1000personer i Växjö Domkyrka.