Thoren Framtid Falkenberg blev Årets Enhet 2017

Drygt en vecka har gått sedan Thoren Framtid äntrade scenen på Thoren Tillsammans i Piteå. ”Årets enhet” Thoren Framtid Falkenberg inom ThorenGruppen uppmärksammas även i lokalmedia för sitt arbete.

Thoren Awards, själva essensen under företagets galakväll, premierade som sig bör en rad utmärkelser och Thoren Framtid Falkenberg kunde stolt kvittera ut ”Årets enhet” under galakvällen. Redaktionen tog pulsen på skolans rektor Annica Hörbergh.

En vecka har gått sedan ni fick utmärkelsen ”Årets Enhet” på Thoren Tillsammans, har nu hunnit ”landa” intrycken och själva utmärkelsen från Piteå?
– Ja, det har varit en oroligt stimulerande vecka på skolan. Alla är stolta över utmärkelsen och visar att man vill vara med o utveckla verksamheten än mer. Vi har även blivit uppmärksammade i lokal media, bl a Hallands Nyheter. På måndag kommer vi att fira lite extra tillsammans med våra duktiga elever. Det blir ballonger, musik och glass till alla. Jag som rektor kommer då att tacka alla, men även påminna om att vi inte får ”slå oss till ro” utan vi ska försöka utveckla vår verksamhet så att den blir ännu bättre. Nu ser vi fram mot en intensiv och lärorik hösttermin.

Vad betyder det för TF Falkenberg att få ett sådan här utmärkelse?
– Det betyder mycket för oss. Det innebär bland annat att vi ser att hårt och aktivt arbete ger resultat. Vi är ett fungerande team som ser gemensamma mål, som vi ofta kommunicerar med varandra. Resan till där vi är idag har stundtals varit tuff, men nu när vi ser utvecklingen ger det oss mer energi. Det är även stimulerande att många vill söka sig till skolan, både elever och personal. Jag ser gärna att vi kan erbjuda så många som möjlighet att få komma till vår fina skola. Det finns förstås många utvecklingsområden att jobba vidare med. De ska vi nu klarlägga och ta fram planer för att gemensamt arbeta vidare med.

Vad är ”nycklarna” till att ni blev ”Årets enhet”?
-Det finns några viktiga ”nyckelområden” som vi aktivt arbetat med. Det har gett resultat, vilket är mycket glädjande. De viktigaste nyckelorden är, som jag ser det; kommunikation, samarbete, struktur, tydlighet, arbetsglädje och delaktighet.
Ni lyckades också få en prickfri tillsyn av Skolinspektionen, vad är förklaringen till det?
– Det är såklart främst vårt aktiva arbete med att utveckla verksamheten som gett resultat. Vi förberedde oss väl inför inspektionen och alla har gjort sitt bästa för att vi skulle lyckas. Det är egentligen inte själva inspektionen som är det viktigaste, utan att verksamheten fungerar och följer de styrdokument som finns. Inspektionsresultatet är dock ett tydligt kvitto på att vi ”ligger rätt”.

Hur ser framtiden ut för TF Falkenberg?
– Jag ser positivt på framtiden. Bland annat fortsätter det viktiga elevhälsoarbetet, vilket vi arbetar med i projektform i nära samarbete med eleverna själva. Vi kommer också satsa en del på aktiviteter för personalen, vilka redan startat efter sommaruppehållet. Trivs personalen, så avspeglar det sig på hela verksamheten och det ger positiv energi. Vi kommer också utreda hur vi förhoppningsvis kan möjliggöra för fler elever att få komma till skolan. Dessutom är lokalfrågan en utmaning. Överst på önskelistan står en idrottshall, eventuellt tillsammans med andra aktörer i samhället.

Till sist; hur använder ni (i personalen) av våra värdeord, Mod, Kraft och Passion?
– De fyra värdeorden är en grundläggande och betydelsefull del i utvecklingsarbetet. Vi kommunicerar ofta värdeordens betydelse inom personalgruppen och även med elever och vårdnadshavare. Det som också är viktigt är hur dessa värdeord och deras innebörd implementeras i vår verksamhet, exempelvis uppmanar vi elever att våga utmana sig själva och våga bryta mönster. Jag menar att det aktiva arbetet med detta starkt har bidragit till våra tydliga framgångar på relativt kort tid.

Thoren Framtid Falkenberg uppmärksammades också för utmärkelsen i Hallands Nyheter. Läs det här;

//www.hn.se/nyheter/falkenberg/friskolan-i-skrea-prisades-i-pite%C3%A5-1.4547270