Premiär för Thorenbollen i Älmhult

Under måndagen 11 juni hade den första upplagan av fotbollsturneringen Thorenbollen premiär. Thorenbollen är ett initiativ av Ruslan, elev i årskurs 8 på Thoren Framtid i Älmhult. Han har tillsammans med skolans administratör Emma Andersson arbetat med projektet sedan februari i år. Turneringen är arrangerad på så vis att alla klasserna på Thoren Framtid i Älmhult ställer upp med ett lag ifrån respektive årskurs. Alla lag spelar sedan mot alla, och slutligen en final.

Ruslan, som var huvudpersonen och initiativtagare bakom arrangemanget ställde upp på en intervju för att ge oss en djupare inblick i tanken bakom turneringen.

Hur länge har ni arbetat med planeringen bakom Thorenbollen?

– Efter att jag presenterade idén för Emma så har vi jobbat med det sedan februari i år.

Vad var syftet med att arrangera en fotbollsturnering för alla på skolan?

– Jag gillar ju fotboll och tyckte att en turnering där alla på skolan kunde delta var en bra idé för att bättra på vår sammanhållning, både inom klassen men framför allt inom skolan och mellan alla klasserna.

Varför blev det just fotboll?

– Jag spelar själv och tycker fotboll ger bra sammanhållning. Man arbetar i lag och det stärker relationen mellan varandra.

Vad har varit roligast idag?

– Det roligaste har självklart varit att vinna matcher, säger Ruslan med ett leende.

Ser du fram emot VM som börjar denna vecka?

– Absolut! Jag tror Frankrike eller Brasilien tar hem det.

Emma Andersson som har stöttat Ruslans initiativ hela vägen fyller sedan i vikten utav att visa eleverna att de har möjlighet att få påverka, att de vuxna lyssnar och finns där för att stötta eleverna.
– När eleverna tar initiativ är det viktigt att vi vuxna visar att vi bryr oss, säger Emma.

Vid turneringens slut hade Emma även skrivet ett tal, som det tyvärr inte fanns tid för att presentera. Därför kommer här nedan ett stycke ur talet som är ämnat direkt till Ruslan:

Våra ledord inom Thorén är MOD, KRAFT, PASSION och HJÄRTA. Genom att driva din idé till verklighet har du sannerligen visat att du har just detta.
MODET att våga tro och driva en idé.
KRAFTEN att kunna förhandla och styra upp vad som krävs.
Låt din PASSION för fotboll knyta an till skolan.
Att med HJÄRTAT i centrum driva igenom detta med målet att det ska bli en dag för nya kontakter att knytas, klassammanhållning stärkas och skapa en vi känsla där vi som skola gör något tillsammans.

Du skall vara stolt över din insats.”

Ruslan och Emmas förhoppning är att Thorenbollen skall fortsätta spelas på en årlig basis, där den vinnande klassen får behålla trofén tills nästa turnering avgjorts. Hur slutade då turneringen?
Årskurs 8 fick möta årskurs 7 i finalen, där gick årskurs 8 slutligen vinnande ur striden efter en spännande final. Ruslan som har varit med och arrangerat hela eventet fick således också höja segerbucklan.