Stipendium för fortbildningsresa hjälper Thoren Framtids elevers undervisning

Pedagogen Linda Hahne på Thoren Framtid Karlstad ville ge sina elever en möjlighet att få djupare kunskap kring Förintelsen och sökte därför ett stipendium för en fortbildningsresa till bland annat Auschwitz.

Totalt sökte 924 pedagoger och Linda var en av de 242 som fick det. Under nio dagar i oktober utbildar hon sig om ett av historiens värsta brott.

Linda, lärare i So-ämnena, har alltid tyckt att det är otroligt viktigt att bemöta rasism och antisemitism. Det står även i skolans läroplan att ett aktivt arbete mot främlingsfientlighet ska förekomma. Hon lägger stor vikt på att ge en så bra undervisning som möjligt kring detta. För att kunna göra det på ett ännu bättre sätt bestämde hon sig för att få mer kött på benen.

– Jag vill kunna ge eleverna en så heltäckande undervisning som möjligt kring Förintelsen, som är ett kunskapskrav i kursplanen för historia, och därför sökte jag det här stipendiet. Efteråt hoppas jag vara ännu mer beredd på elevernas frågor och ha byggt på min kunskap kring hur vi undviker att förintelsen händer igen. Då är det viktigt att prata värdegrund och ta det på elevernas nivå, berättar Linda och förklarar hur resan kommer att gå till:

– Tillsammans med Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ska jag åka till Polen och besöka både Warszawa och Krakow. Jag kommer att få uppleva resterna av judisk kultur som synagogor och besöka koncentrationsläger som Auschwitz. Det kommer att vara en viktig och stark resa som samtidigt är känslomässigt jobbig.