Vår matlagningsprofil och studiebesök hos vår lunchleverantör

Vår profil – Matlagning är en profil som elever i åk f-2 kunnat välja under höstterminen 2018. Fokus har legat på att äta och laga mat som finns i vår närhet. Vi har under terminen undersökt vad som finns att äta i skogen, vi har pratat om säsongens produkter och även undersökt vad för produkter som finns i vår närhet.

Utifrån den kunskap vi fick så skapade vi ett recept på pumpasoppa med krutonger. Fokuset låg på klimatsmart mat, lokalproducerade produkter och säsongsbetonade produkter. Med det färdiga receptet och efter testlagning så skickade vi in vårt recept till en tävling som anordnades av FN-förbundet. Se länk: //fn.se/klimatsmart-skollunch/ Hoppas naturligtvis på vinst.

Under ett av våra profilpass så blev vi inbjudna av vår lunchleverantör Samir på Villa Littorin att komma och besöka honom och hans personal som lagar vår mat varje dag.
Ett av målen vi har på Thoren Framtid Falkenberg är att interagera och samarbeta mer näringslivet i vårt närområde. Villa Litorin ligger bara 5 min promenad från vår skola så det passade både in i beskrivningen för vår profil och för vårt mål i verksamheten. Det var ett mycket uppskattat besök och skapade både förståelse och ökad nyfikenhet för vår skolmat.

Eleverna var mycket exalterade över vårt studiebesök och hade förberett massa frågor. Allt från om de (Samir och hans personal) gillade att laga mat till hur många kilo potatis som han kokar varje vecka.
Först fick vi en rundvandring i köket och lokalerna. Eleverna hade en ipad med sig och det är de som dokumenterat dagen.

Eleverna var mycket fascinerade över storleken på kokkärlen och redskapen.

 

Kokkärl för pasta

Stekbord

Efter rundvandring så bjöds det på fika, vilket var väldigt populärt.

Att få se vart vår mat kommer ifrån och komma med frågor och synpunkter var intressant och kul. Samir hade frågor till eleverna också som de gärna svarade på. Samir undrade bland annat om de önskade några andra grönsaker. De hade många funderingar och diskuterade gärna om vårt grönsaksutbud. Redan dagen efter så såg de att Samir hade lyssnat på dem och deras önskemål fanns i salladsbaren.

Det var en lärorik och mysig dag!

Besök gärna bloggen där eleverna har dokumenterat det vi gjort i profil – matlagning: //matlagning1thorenframtid.wordpress.com/2018/11/15/besok-hos-villa-littorin/